Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

Витамин Ц

Let’s talk about C..Vitamin C!💛

Чудех се от къде да започнем да говорим за компонента витамин С и реших, че най-логично е първо да се опишат действията на компонента, за да разберете дали изобщо имате нужда от него! Let’s go!

Двете основни действия на витамин С за нашата кожа:

  • изсветлява пигментации: витаминът е способен да изсветли абсолютно всяка пигментация (слънчево увреждане, хормонално, петна от възпаления), а ако използвате витамин с (особено през лятото) през деня и нанасяте обилно слънцезащита, увреждането от слънчевите лъчи ще е сууупер минимално, ако го има изобщо.
  • подмладява кожата и я предпазва от стареене: витаминът има много мощно антиоксидантно действие, което ще рече, че той ни защитава от свободните радикали, които пък са основната причина кожата да старее.⠀

🔴Малко лирическо отстъпление относно свободните радикали:

  • представляват нестабилни молекули, които увреждат клетките, причинявайки редица заболявания и стареене. Свободните радикали се генерират от нашето тяло чрез различни ендогенни системи, излагане на различни физикохимични или патологични състояния. Балансът между тези увреждащи молекули и антиоксидантите – неутрализаторите на свободни радикали, е необходим за правилната физиологична функция. Ако свободните радикали преодолеят способността на организма да ги регулира, се получава състояние, известно като оксидативен стрес. За оксидантите ще говорим подробно съвсем скоро, но ви казвам базата, за да знаете какво представляват!⠀

Освен основните си действия, витаминът С има и лек противовъзпалителен ефект, но не бих казала, че е баш против акне, а по-скоро предпазва от появата на възпаления, но това си зависи и от конкретният продукт. Също така витаминът увеличава производството на колаген в кожата, възстановява витамина Е в кожата.

Важно е още да се каже, че продуктите с витамин С МОГАТ да се използват по време на бременност! Организма на жената е подложен на много в този период, включително засилено производство на радикали, което значи, че витамин С не просто може да се използва по време на бременност, а даже бих казала, че трябва да го използвате!

Още един важен въпрос по темата: С какво може и с какво не може да се комбинира витаминът?

Топ комбинации с витамин С са:

На първо място, за мен, е ниацинамид + витамин С. Обаче някои хора имат раздразнение, ако започнат рязко и във високи концентрации и двата компонента.⠀

Още витамин С работи перфектно в комбина с витамин Е, ферулова киселина, пептиди, хиалуронова киселина и въпреки, че не е компонент – слънцезащита. Витамин С + SPF = победа и здраве!⠀

С какво да не комбинираме витамин С:

Директно отпадат всички силно активни компоненти: киселини (хиалуроновата киселина, не е хидрокси киселина, за които говоря тук) и ретинол. Естествено, едното може сутрин, а другото вечер (сутрин витамин С, а вечер киселини), но винаги мислете за действията на абсолютно всичките си продукти и за нуждите на вашата кожа!

Как да го вкараме в рутината си?

Ако никога не сте използвали чистата формула на витамин с, започнете с ниска концентрация (1-5%) или постепенно вкарване (10% серум, капка или помпичка в количеството крем, който ще нанесете). Не се хвърляйте директно на 15-30%, няма смисъл, няма да си направите услуга.

Зачервяване, сърбеж и щипане на кожата при начално нанасяне на продукт с витамин С е напълно нормално, стига след 3то нанасяне това да мине и да бъде в рамките на нормалното, а не пламтяща кожа и сълзящи очи..

Витаминът работи достатъчно добре в концентрациите от 5 до 20% и от повече няма нужда!

Гледайте състава! Не е рядкост, производителят да казва, че продукта е с витамин С, а реално да е с екстракт от лимон и не е рядкост вие сами да се заблуждавате в това. Ако продукта е с екстракт на цитрус, то обикновено в състава пише нещо такова – “Citrus Limon Fruit Extract”, “Citrus Medica Limonum (Lemon) Extract”, а ако продукта е с витамин С, то най-честите формули са L Ascorbic Acid, Ascorbic Acid, Ascorbyl Palmitate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl di-palmitate (първите две са чиста форма, следващите са деривати, които имат същото действие, но то идва по-бавно и по-нежно).

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart