Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

Защо витамина D е много важен за нашия организъм и как се повлиява витаминът при използване на слънцезащита?

Витамин Д не е магическа панацея, но има силна връзка с редица сериозни здравни състояния.

Витамин Д, известен като “слънчевият витамин” e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3.

Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.⠀

Само един пример за важен ген, който витамин D регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик.

Известни са и много други ползи за човешкия организъм от “приема” на витамин Д, включително поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от  заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Витамин Д може да се приема чрез храна или хранителна добавка, но най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце.⠀

Съвременният начин на живот обаче, често ни възпрепятства да си набавим здравословно количество от мастноразтворимото съединение по натурален начин.

Редица проучвания твърдят, че между 70 и 80% от европейците имат недостиг на витамин Д, както и че много болести и здравословни състояния могат да се усложнят при продължителния му дефицит.

За да си набавите достатъчно количество витамин D, препоръчително е да излагате тялото си на директна слънчева светлина за определен период от време всеки ден.

  • За хората с по-светла кожа този период е около 15 минути на ден
  • За тези с по-тъмна – около 30 минути

Витамин D и слънцезащита! Важен въпрос: получаваме ли нужното количество витамин D при използване на слънцезащита?

Има слухове, че така необходимата ни слънцезащита не само намаля вредното действие на ултравиолета, но и блокира производството на витамин D.⠀

Сравнително свежо изследване, публикувано в списанието British Journal of Dermatology, ни съобщава, че защитните функции на SPF-а не нарушават производството на витамин D.

Учени от Лондон са взели кръвни изследвания от група хора, преди тази група да отиде на почивка на испанските плажове. В изследването са разгледани две слънцезащити: с ниско и високо SPF. Също така групата била разделена на две: едната група беше имформираната, как правилно се използва слънцезащита, а другата група – без инструкции.

Всеки участник от групата е прекарал средно 39 часа под активно слънце, но изгаряния получили само тези, които не са били инструктирани как да използват слънцезащитата (без значение нивото на SPF). Освен това, учените определиха, че количеството на витамин D се е повишило във всеки от участниците на групата.

Важно е да знаем, че дозата слънце за увеличаване на производството на витамина е значително по-ниска от дозата слънце за изгаряне или хващане на тен. Затова отказа от слънцезащитата в полза на витамин D е недопустим!⠀

И нека добавя още няколко важни неща:

  • Американската академия по дерматология определя количеството около 28 грама, като идеалната защита с SPF 50 за цялото тяло.
  • Нанасяйте слънцезащитата поне 15 минути преди излизане. Ако слънцезащитата е с минерални филтри (тази, която е бяла), тя започва да защитава веднага.
  • Подновявайте защитата през 2 часа. Разбирам, че това е сложно, обаче не случайно вече има голям избор от слънцезащити под формат на спрей. Минуса при тях е, че може нанасянето да не е съвсем равномерно, обаче пак е повече от нищо!
  • Знаете, че аз съветвам почистването на кожата да е двойно (маслен почистващ продукти и почистваща пяна/гел) всекидневно и то по 2 пъти (и сутрин и вечер), но искам да наблегна, че при използване на слънцезащита, това почистване е от още по-особена важност! Само маслен почистващ продукт може да измие идеално слънцезащитата!

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart