Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

Слънцезащита

С какво слънцето е вредно за нашата кожа?

Изгарянето на кожата или “хващането на тен” всъщност е защитна реакция на кожата ни. Когато слънчевите лъчи въздействат на кожата ни, тя започва да произвежда меланин (общо понятие за група пигментни вещества, придаващи тъмен, кафяв или черен цвят при някои прости форми на живот, растения, животни и хората) в максимални количества, за да се защити от негативното въздействие на слънчевите лъчи. Но, меланина не поглъща всичките лъчи. Той успява да погълне лъчите от спектъра В, които са отговорни за изгарянето на кожата, но е неспособен да защитава кожата от лъчите от спектър А (УВ лъчите), които проникват много дълбоко в кожата и са отговорни за бързото ѝ стареене..⠀

  • Меланинът почти никога не се разпределя равномерно и точно в този момент се появяват луничките и пигментните петна.
  • УВ лъчите увреждат процесите на обновяване на кожата. Под тяхно въздействие клетките започват да се делят много по-бързо, което води до загрубяване на кожата и нейното удебеляване.
  • УВ лъчите влияят негативно върху процеса на производство на еластин и колаген, които са отговорни за нейния опънат и младежки вид. А имайки в предвид, че с възрастта тези два важни елемента така или иначе намалят в кожата, по този начин ние убиваме малкото им останали количество. В следствие на това кожата увисва и се образуват дълбоки бръчки.⠀
  • УВ лъчите изпаряват не малка част от влагата в кожата, което я прави дехидратирана, а ключът към младата кожа е именно постоянната добра хидратация.⠀

Трябва ли да се използва слънцезащита когато слънцето е скрито от облаци или е зима/пролет/есен?⠀

Да, трябва! Слънчевите лъчи, които достигат до нас са два типа:⠀

UVA спектър А – това са лъчите, които не усещаме. Точно това е ултравиолета, който уврежда кожата от вътре и я състарява. Тези лъчи са активни през цялата година, без значение колко градуса е и кой е сезона, а освен това те минават и през облаците и дори да няма директно слънце те така или иначе попадат на лицето ни.⠀

UVB спектър В – това са лъчите, които ние усещаме на кожата, това са лъчите, които изгарят кожата, ако тя не е предпазена. Тези лъчи са най-активни през лятото.

Колко е правилното количество слънцезащита? Г.д това е дължината на показалеца и средният пръст. Така фактора ще отговаря на написаният на опаковката.

Как да разберем кога да подновим слънцезащитата? Ако защитата е с фактор 50 (което е най-често срещано), то подновяването е след 2 часа, но не е задължително да са 2 часа след нанасянето на спф-а, а общо 2 часа време, през което сте били навън. Тоест ако излизате навън и влизате в помещение, вие трябва да смятате колко време сте били навън. Също така, ако имате навика да пипате и търкате често кожата на лицето, имайте в предвид, че така изтърквате защитата.

Как да подновяваме слънцезащитата, ако имаме грим? Не е нужно да се вманиачаваме и да мием кожата през 2 часа, за да нанесем отново слънцезащита. Най-лесно подновяването става със слънцезащитни спрейове или пудри.

Брои ли се фактора в тоналната основа за слънцезащита? По принцип се брои, но въпросът е, че за да седи ВВ,СС крема или ФДТ добре на лицето, два пръста количество е прекалено много, съответно няма да докарате правилният фактор слънцезащита само с тонална основа.

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart