Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

Какво е защитната бариера на кожата и за какво ни е нужна?

За защитната/липидната бариера на кожата, говоря много отдавна, но въпросът ми е, дали разбирате защо е толкова важна тема?

Човешката кожа изпълнява множество важни функции. Заемайки гранична позиция между организма и външната среда, тя го защитава от вредните въздействия, от изсушаване, от проникване на замърсения, микроорганизми, токсини.⠀

Епидермалната бариера – това е общо понятие, подчертаващо една от основните функции на епидермиса – да бъде преграда по пътя на свободното прониквне на съединения в и извън организма. Най-важната съставна част на епидермалната бариера е роговия слой, който осъществява основната физическа защита. Първият, който е заговорил за роговия слой като за обект, достоен за най-съсредоточено внимание е Албърт Клигман. Не случайно той е наречен „баща на съвременната дерматология”. Неговите трудове, голяма част от които са станали класически, са положили началото на ред перспективни научно-изследователски направления и са наложили преразглеждането на много постулати, считани за непоклатими. Изследване на кожната мазнина, изучаване действието на ретиноидите върху кожата, стратегия за лечението на псориазис – това е малка част от богатото наследство на Клигман. Но най-голямата му гордост, по негово собствено мнение, е появяването на корнеологията – наука, изучаваща роговия слой.⠀

Ако трябва да обясня на кратко, защо е важно да запазим защитната/липидната бариера на кожата здрава, то ще кажа така:

  • В дневно време, поради негативните околни фактори, 99% от нас са с увредена липидна бариера.
  • Когато липидната бариера е увредена има проблеми като: сухота, омазняване, акне, черни точки, бръчици и тем подобни.
  • Освен поради студ, преки слънчеви лъчи, ветрове и тем подобни околни фактори, липидната бариера се уврежда от агресивно почистване, от продукти с етилов спирт, от жестоки скрабове с частици (захар, костилки), прекомерно използване на киселини и силни активни компоненти.
  • Основните компоненти, които възстановяват липидната бариера: серамиди, липиди, центела азиатика, масла, пробиотици, муцин на охлюв, сквалан, хиалуронова киселина.

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart