Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

Ретинол

Ретинола е ретиноид. Ретиноидите реално са деривати на витамин А, който отговаря най-вече доброто зрение, здравата коса и кожа и за имунната система.

В козметиката, не всички ретиноиди са еднакви и всеки един има своята мощ. Най-често срещаните в моя опит са Retinol, Retinaldehyde и Tretinoin.⠀

Когато става въпрос за ретиноид в козметиката, това обикновено са ретинолът и ретиналдехидът. А вече когато се разглеждат различни дерматологични заболявания – третиноинът, изотретиноинът и алитретиноинът. Тези три вида са най-мощните, затова те не са подходящи за самоназначаване!⠀

Започваме и подреждането по мощност. Няма да изреждам всички видове. Ще изредя тези, които се обсъждат най-много пред 2022 година:

 • Първа е ретиноевата киселина. Тя най-често се използва само с рецепта за наистина нереално мощна борба с признаците на стареене на кожата, но предизвика много силна реакция от страна на кожата.⠀
 • После имаме retinaldehyde – ретиналдехид/ретинал. Той е една идея по-лек от киселината, но има проблем. В повечето случаи формулата на ретинала е прекалено нестабилна и затова изключително рядко се използва в козметичните продукти, тъй като се изсикват много умения и знания, за да се произведе стабилен продукт с ретинал.
 •  Идва и момента за ретинола, който за мен е най-добрият вариант на ретиноидите! По-лек от изброените си братя, но напълно достатъчен по мощност и ефикасност, за да видите действието му! Причината, ретинола да е най-разпространен и да е пуснат в свободна продажба е, че ретинолът първо трябва да се трансформира в ретиналдехид и след това в транс-ретиноева киселина по метаболитен път в кожата, за да бъде ефективен.⠀

И от тук нататък ще говорим само за ретинол!

Разбира се, продуктите с ретинол са в различни концентрации, но по какъв критерий да изберем каква е нужната за нас концентрация?

В интернет може да се открият всеразлични мнения на дерматолози, лекари и хора, които просто се интересуват от темата, но аз смятам така:

Каквото и да е положението с кожата, винаги започвайте с най-ниската концентрация до 0,3%. Ще изтичам леко напред и после ще се върна – ретинола помага най-вече с младостта на кожата и страничният му страхотен ефект е борбата с акне и цялостното подобряване на кожата, затова тъй като е (така да го кажа) основно за подмладяване или предпазване на кожата от стареене, концентрацията на ретинола и възрастта има значение за мен.

 • До 0,3% – от 20 до 30 годишна възраст
 • До 0,6% – от 30 до 40 годишна възраст⠀
 • Над 1% – 50+ годишна възраст

Разбира се, ако сте на 35 години, не започвайте с 0,6% веднага, започнете от малко и с времето надграждайте.

Концентрацията е ясна. Как да го въведем в рутината?

ПО-СТЕ-ПЕ-ННО!

 • Започнете с 2 пъти седмично, само вечер. След 3-4 седмици увеличете до през ден и след 6-7 седмици от първото използване, минете на всяка вечер.
 • Ако сте от хората “Ми не слагам много спф, за да не мазнея”, “Ами аз забравям да подновявам спф-а” и тем подобни, няма смисъл да използвате ретиноиди. Доказано е, че ретиноидите не правят кожата фоточувствителна т.е. чувствителна към слънцето, обаче слънчевите лъчи убиват цялото действие на ретиноидите и излизате на 0.
 • Не използвайте в една и съща рутина с ретиноиди продукти с киселини, бензоилов пероксид и витамин С. Няма никакъв проблем да използвате едното сутрин, а другото вечер или в различни дни, но не и за едно нанасяне на кожата.
 • Хидратирайте! Използвайте силно хидратиращи продукти с масла и влага, когато използвате ретинол, тъй като е склонен да изсушава кожата при липса на допълнителна хидратация.

Странични ефекти, предупреждения и препоръки при използване на ретиноиди!

 • Напълно забранени за използване от бременни жени и кърмачки.
 • МОЖЕ да се използват от хора, които са с чувствителна кожа, просто трябва да се въвеждат още по-бавно и да се следи състоянието на кожата.
 • Ретиноидите предизвикват раздразнения, сухота, лющене, увеличаване на несъвършенства, но всичко това е за около 4 седмици. При някои хора може да започне веднага, при други след седмица, при някои този период може да е 1 седмица, при други повече, всичко е до конкретно вашата кожа. Не се отказвайте и не се плашете, това е нормално!

И последно остана да изясним с какво спомагат ретиноидите и какво е тяхното действие:

 • победители в борбата с акне и излишното омазняване на кожата, предпазват порите от запушване, подобряват релефа и текстурата на кожата
 • намалят бръчки, редуцират вече появилите се бръчки и предпазват кожата от появата на нови, правят кожата по-еластична, плътна и здрава
 • подобряват тена, изсветляват пигментации от всякакъв род и намалят видимостта на релефните белези, озаряват кожата и ѝ придава здравословно сияние
 • увеличават количеството колаген, стимулират клетките да се произвежда повече еластин и колаген

Внимавайте и бъдете отговорни с ретинола, защото това е една от най-активните съставки!

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart