Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

PHA киселина

Какво е РНА?

PHA — ново семейство киселини, което преди не беше отделна група, а разновидност на АНА киселини. Наричат ги АНА киселини от ново поколение. Голяма част от специалистите все още не разделят алфа- и полихидрокси киселините, но за козметичните цели това не е и толкова важно.

РНА наистина много прилича на АНА: те ускоряват регенерацията на кожата, стимулират процеса на отделяне на мъртвите клетки от роговия слой (повърхността на кожата), действат положително при фотостареене, бръчици и повърхностни пигментни петна.⠀

Разликата пък на РНА от АНА киселината е, че РНА има много голяма молекула, която не прониква в дълбоките слоеве на кожата и действа на повърхността. Така въздействието върху кожата с РНА киселина става максимално деликатно и безопасно за чувствителна, реактивна, атопична кожа, кожа с розацея и т.н.

Освен това, полихидрокси киселината е много добър овлажнител: при това семейство има повече хидроксилни групи, отколкото при алфахидрокси киселините (от тук идва и приставката “поли”), затова те могат да придърпват повече водни молекули.⠀

Също така, благодарение на тежките молекули, които практически не увреждат бариерния слой на кожата, РНА не провокират фоточувствителност (чувствителност към UVA и UVB лъчите).

Какви видове РНА има?

Към РНА се отнасят две киселини: глюконова и лактобионова. Те могат да бъдат ефикасни, както поотделно, така и заедно.

  • Глюконовата киселина се произвежда естествено от клетките на кожата в малки количества, а в лабораториите се получава с помоща на ферментация на чиста глюкоза. Тя много добре хидратира и внимателно изчиства кожата от мъртвата кожа, което е идеално за суха и чувствителна кожа. Нейните антиоксидантни свойства също са много полезни за епидермиса чийто естествен липиден слой е наранен.
  • Лактобионовата киселина се състои от галактоза и глюкоза. В нейната молекула има цели 8 хидроксилни групи, тоест тя може да придърпва към себе си, с помоща на йонни връзки, 8 молекули вода. За сравнение: глюконова киселина – 4 хидроксилни групи, млечна и гликолова киселина – по 1.

Накратко, лактобионовата киселина много добре хидратира, концентрира се в роговия слой и придърпва към себе си вода – тоест действа по образа и подобието на компонентите с натурален овлажняващ фактор. Това съединение е до толкова безопасно, че лактобионовата киселина се използва в хранителната индустрия, като стабилизатор и във фармацефтиката за регулиране на течностите в клетките и тъканите.

Има данни, че лактобионовата киселина забавя значително разпадането на влакната на колагена, затова често я използват във възстановителната грижа, след различни естетически процедури, като микродермабразио, химически пилинг и неаблативни фотопроцедури.⠀

Още често се използва тази киселина при трансплантации, премахване на сидрома на сухото око и др.

И нека завършим с обобщение.

PHA киселината е идеална за суха/чувствителна/реактивна кожа с нарушен бариерен слой, с купероза, със силно фотоувреждане и след козметични процедури. В дерматологията, продукти с основа РНА киселина се предписват при ихтиоза, атопичен дерматит в ремисия, и също така при акне и розацея.

Ако имате нормална, суха или дехидратирана кожа и искате през лятото да изпробвате аналог на АНА киселина, който обаче да не е свръхчувствителен към слънцето, тогава идеалният вариант са РНА киселините.

При мазна и проблемна кожа, РНА може да се добави в бюти рутината в комбинирани продукти с АНА и ВНА. Тъй като АНА и ВНА имат възможността да проникнат в дълбоките слоеве на кожата, и така лечението на кожата ще започва от вътре и ще приключва върху най-горния ѝ слой, което е от голямо значение, когато кожата често получава възпаления от всякакъв вид. Разбира се, мазната и проблемната кожа, могат да използват и само РНА, но максимален ефект ще получите в комбинация с добре познатите АНА и ВНА!

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart