Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

Центела

Центела азиатика или тигрова трева!

Центела азиатика, азиатска центела, тигрова трева, цика, готу кола – всичко това са имена на компонент, който най-накрая започна да влиза все по-мощно и по-мощно на българския пазар и аз не мога да бъда по-щастлива от този факт!

Ако имате чувствителна или проблемна кожа, зряла кожа, суха кожа, мазна кожа..прочетете за това чудо!⠀

След модата на жестоки скрабове, thanks god, дойде модата за възстановяване на защитната бариера на кожата, а центела азиатика се нареди сред първите компоненти в списъка на най-добри възстановяващи екстракти!⠀

Какво е центела азиатика?

Многогодишно тревисто растение, растящо основно в пространствата висока влажност в Азия. Това растение се използва вече над 3000 години в медицината и кулинарията. Първите сериозни проучвания върху това чудо са направени в 20 век. Въпреки това до скоро козметичните компании не са го използвали много до момента, в който не излязоха повторни изследвания доказващи, че центелата успокоява възпаления, забързва заздравяването на раните, възстановява липидната бариера и стимулира растежа на новите клетки, а ако се комбинира в един продукт правилно, то има и мощен хидратиращ ефект!⠀

И едно допълнение: има легенди, че преди много години, когато тигрите имали наранявания по тялото си, те са ходили на полета с центела азиатика и са се търкали в растението. Така раните им минавали по-бързо. От там и идва името “тигрова трева”.

Как действа центела азиатика?

Изследванията доказват, че върховните действия на центела азиатика не са просто маркетинг. Доказано е клинически, че центелата:

  • има антиоксидантно действие: помага да се неутрализира увреждането на клетките от свободните радикали и забавя раното стареене.
  • подмладява: стимулира в кожата производството на колаген от тип 1,2 и 3, който е ключов за елстичността на кожата и намалянето на признаците на стареене.
  • отличен хидратант: формулата на центела азиатика съдържа аминокиселини, бета каротин, мастни киселини и фитохимически вещества, които осигуряват на клетките подхранващи вещества.
  • силен успокояващ ефект: намаля значително сърбеж, зачервяване, парене. Един от Основните активни компоненти на центела азиатика е сапонин (азиатикозиди). Те имат успокояващ и заздравяващ ефект.
  • мощен противовъзпалителен ефект: спомага бъзрото възстановяване на клетките и кожата след възпаления и акне. Намаля подпухналостта.
  • полезна при екземи, псориазис и възпаления: нормализира работата на съдовете, ускорява регенерацията и предотвратява образуването на белези и пигментация.
  • лимфодренажен: премахва застоя на лимфата и нормализира естественото движение на кръвта.

Това е доста внушителен списък положителни ефекти върху кожата за един растителен компонент. А всичките му действия са нужни на всяка кожа..от 12 годишна възраст и нагоре!

За кого е подходяща центела азиатика: практически няма противопоказания. Дори лекарите съветват този компонент при лекуване на розоцея и купероза.

Екстракта е идеален за всякаква кожа без значение годините и типа, но най-много действията му ще оценят хората с проблемна, чувствителна или увредена кожа.

Днес, този растителен екстракт е един от най-изучените екстракти с доказано действие против множество болести и ред специфични състояния на кожата.

Как да намерите центела азиатика в състава: centellaasiatica, asiaticoside, asiaticacid. Често срещано е и наименованието madecassoside. Мадекасосида е отделен чист изолат от центелата. Молекулата му е по-малка на размер, а това значи, че тя ще прониква много по-дълбоко в дермата.

Интересен факт: аюрведическата медицина нарича центелата “стимулатор на бялото и сивото вещество на мозъка”. А в Китай – “фонтана на младоста”. Смята се, че центелата може да удължи живота, да подобри паметта, засилва вниманието и в същото време има успокояващо и отпускащо действие върху организма.

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart