Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

Бета глюкан

Бета глюкан и здравето на нашата кожа!⠀

Сияние на кожата отвътре или, както е прието да се казва сега «glow ефект» е обещание на много серии декоративна козметика. Обаче този ефект получен от декоративни продукти е краткотраен, а ние искаме кожата да сияе постоянно и точно за това търсим бяла козметика (кремове, серуми), които да ни задоволят в glow план. Един компонент, който заслужава аплодисменти за резултата, който дава е бета глюкан!⠀

Физикохимичните характеристики на бета глюкана:⠀

Той е високомолекулярен полизахарид. Добива се от пекарски дрожди, гъбички, ечемик и овес.

❗️Преди да започна да разказвам всичко подробно, искам да прочетете за макрофагите, защото тази дума ще я срещате често в тази поредица статии!

Макрофаги – ((от гръцки: μακρός – голям и φάγος – ям). Макрофагите, както и техните прекурсори моноцитите са фагоцити – клетки, извършващи активна фагоцитоза. Макрофагите със своята фагоцитираща функция са част от вродения имунитет при човека, но изпълняват и функцията на антиген представящи клетки, с което играят съществена роля и при адаптивния имунитет. Средната продължителност на живот на зрелия макрофаг е няколко дни, докато незрелите могат да живеят месеци и дори години. Макрофагите могат да бъдат идентифицирани по специфичния букет от протеини, които синтезират.)⠀

Свойства на бета глюкана в козметиката:

  • Заздравяващо – благодарение на бета глюкана, макрофагите отделят вещества, които значително ускоряват заздравяването на рани, увреждания на кожата, изгаряния, драскотини, също така препятстват развитието на инфекциите в раните.
  • Защитно – бета глюкана е мощен антиоксидантен и природен филтър, защитаващ кожата от вредните екологични фактори, значително намаля увреждането на кожата от UV лъчите, препятства образуването в кожата туморни клетки под въздействието на активното слънце.
  • Почистващо – бета глюкана стимулира макрофагите да унищожават на повърхността на кожата бактериите, гъбичките, мъртвите клетки, мастните тапи, което води до изчистване на кожата и изравняването тона ѝ. Бета глюкана е и много добра съставка против пърхот.
  • Подмладяващо – бета глюкана усилва синтеза на еластин и колаген, спомага забележителното изглаждане на бръчки, ускорява възстановяването на клетките на кожата и подобрява тяхното подхранване, укрепва капилярите, тонизира и освежава кожата, значително забавя процеса на стареене.
  • Хидратиращо – бета глюкана спомага дълбокото проникване на влага в кожата, стимулира синтеза на хиалуронова киселина.
  • Противовъзпалително – под действието на бета глюкана, се произвеждат вещества, които унищожават инфекционните агенти на кожата. Особено ефикасно се бори с акне, като едновременно почиства кожата и я възстановява от последиците на възпаленията.
  • Укрепващо – благодарение на бета глюкана, се усилва подхранването на клетките, което ги прави по-устойчиви към агресорите.

В медицината бета глюкана също е широко разпространен. Използват го както за външно, така и за вътрешно лечение. Той влиза в състава на много лечебни кремове, суспензии и ваксини. Продукти с този компонент се използват даже за лекуване на язви и изгорена кожа, за обработка на рани, вкл. възпалени.

В качество на средства за укрепване на имунитета, бета глюкана се използва при лечение на вътрешни инфекции и онкологични болести, при стрес, диабет, синдрома на хроническа умора и много болести свързани с отслабването на имунитета.

Какво представлява бета глюкана, който се използва в козметиката?

Бета глюкан (β-глюкан) – високомолекулярен полизахарид от природен произход, който оказва силно въздействие на имунитета на човек. За първи път, от свойствата на бета глюкана се заинтересуваха още през 1940 година, когато учени отделиха непречистен препарат от стените на хлебопекарните дрожди. Този препарат съдържаше полизахариди, освен другите компоненти и значително увеличаваше защитните сили на организма. По-късно се разбира, че имунитета е стимулиран най-вече от два активни полизахарида – бета-1-6- и бета-3- глюкани.

През 1980 година, биохимика Joyce Czop от Харвардския университет е открил, че имунитета на човек се укрепва благодарение на способността на бета глюкана да се свързва с клетките на имуната система – макрофаги.⠀

От къде се взима бета глюкана за козметиката?

Най-активната форма на бета глюкан, която се използва промишлено във фармацевтиката и козметичната индустрия, се получават от пекарски дрожди (Saccharomyces cerevisiae), гъбички, овес, ечемик и други зърнени култури. Извличането на усвояемата формула на бета глюкана е сложен химичен процес. Използва се обработка на висока температура и екстракция на суровината. Резултат – две форми на веществото – разтворима и неразтворима, които се отличават по размера на частиците. В козметичните продукти и във фармацевтиката се използват и двете форми, тъй като, например неразтворимата може да се включва в състава на пудри или да се използва в качество на суспензия в сорбитол ((хексанхексол) (E420) е хранителна добавка. По химичен състав това е висш алкохол, който има сладък вкус. Използва се като изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза. Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти, сладкиши и дъвки. Сорбитолът често се приема като заместител на захарта и може да се срещне в диетичните храни и напитки. В естествен вид се среща в костилковите плодове и водораслите. Сорбитол се влага и при производството на сиропи за кашлица.).

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart