Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

В онлайн магазин Flawless Care ще намерите САМО лично изпробвани продукти

 

AHA&BHA киселина

АНА и ВНА киселини!

Разбира се, няма да ви натоварвам с абсолютно всички киселини, които се използват в козметиката, но ще научите всичко нужно за основните!

Думата “киселина” все още плаши много момичета и момчета, обаче киселините в козметичните продукти са доказано едни от най-ефикасните активни компоненти!

И спрямо въпросите, които получавам, искам веднага да уточня: няма да останете без кожа, няма да се изгорите, няма да ви се случи нищо по-различно от млада, красива и чиста кожа, но..разбира се, че има но..трябва да ги използвате правилно и да разбирате защо ги използвате!

Защо изобщо имаме нужда от киселини в грижата?

Киселините, разбира се, са най-известни със свойството си да премахват мъртва кожа и мъртви клетки. Те са най-нежният начин да изчистите кожата от ненужните мъртви частици, защото единственото, което правят киселините е да ги разтапят..без триене, без натиск, без травмиране на кожата. Тук най-логичният въпрос е дали все пак имаме нужда от по-привичните ни пилинг продукти под формата на гел. Разбира се, имаме! 3-4 пъти в седмицата киселини и 1 път в седмицата традиционен пилинг е една рутина, която запазва кожата свежа и чиста.

Защо имаме нужда от подобно почистване на кожата?

То ще подобри цвета на кожата, ще помогне в борбата с пигментацията, ще почисти запушените пори, ще изравни релефа на кожата и това, което е най-важно за нашата кожа, ще подобри проникването и усвояването на компонентите!

Как да изберете най-подходящата киселина конкретно за вашата кожа?

Няма такова правило и, за съжаление, положението е “проба, грешка”, но има насоки!

 • Мазна и проблемна (възпаления, черни точки, подкожни пъпки) кожа – ВНА киселина
 • Кожа с пигментации – АНА киселина
 • Комбинирана кожа – ВНА и АНА киселина
 • Суха и зряла кожа – АНА и РНА кожа
 • Чувствителна и дехидратирана кожа – РНА киселина

ОБАЧЕ!!! това не означава, че сухата кожа с черни точки и подкожни пъпки (например) не може да използва ВНА киселина, а мазната – РНА киселина. Защото мазната кожа също има нужда от РНА (основно свойство хидратация), а сухата – от BHA (дълбоко почистване).⠀

Подробно за киселините:

 • АНА киселина

Това са гликолова, млечна, ябълчена, лимонена, винена, бадемова киселина. Тези киселини показват достойнствата си в концентрация от 5% нагоре.

АНА киселината е водоразтворима, а това означава, че тя работи на повърхността на кожата. Тази киселина подобрява релефа на кожата, изравнява и изглажда кожата, стимулира синтеза на колаген, увеличава еластичността на кожата, хидратира, премахва пигментация, изсветлява следите от акне, спомага предпазването на порите от запушване, бори се с признаците на фотостареене (в следствие на липса на слънцезащита). Аз лично, за най-популярни АНА киселини, бих определила гликолова, млечна и лимонена.

 • ВНА киселина

Представител на ВНА киселината е салициловата, обаче в природата тя се среща в кората на бяла бреза. В такъв случай, ако продукта е с този екстракт от бяла бреза, ВНА-ят е много по-малко активен и ефикасен, но това си има и хубава страна – по-нежен.

ВНА киселината е масло разтворима, а това означава, че тя прониква дълбоко в порите и ги изчиства отвътре, разтапя черните точки, разтапя себума, който не може да излезе (подкожни пъпки), има противовъзпалителен ефект, предпазва порите от запушване, лекува вече съществуващите възпаления и препятсва появата на нови.

 • PHA киселина

За нея вече имам подробна статия, но и тук ще обобщя накратко: това е сравнително ново поколение киселини, които грубо казано са усъвършенствано АНА. Тя е идеална дори за много суха, чувствителна и реактивна кожа! Към РНА киселините се отнасят глюконова, лактобионова киселина и глюконолактон.

РНА киселината стимулира производството на колаген, мощно хидратира повърхността на кожата и я омекотява, изравнява тона ѝ, има силна антиоксидантна защита.

❗️Най-важни правила в използването на киселините:

 • Не използвайте в рамките на 1 ден няколко киселини. Пилинг ефекта ще стане много и ще направи кожата по-чувствителна чрез увреждане на бариерата.
 • Започвайте използването на киселини с постепенно въвеждане.
 • Не прекалявайте с честотата и количеството.
 • Ако в грижата си имате киселина, дори и днес да не сте я използвали, винаги се грижете за слънцезащитата си подобаващо!

❗️Киселините може да се използват през лятото! Разбира се, отивайки на плаж е лудост да си нанесете киселина, но за градски условия е напълно нормално!

Напомням, че АНА киселината доказано прави кожата чувствителна към слънчевите лъчи. РНА и ВНА киселините доказано НЕ правят кожата чувствителна към слънчевите лъчи. Затова, ако нещо ви притеснява, то РНА и ВНА са по-безопасния вариант.⠀

Второ да напомня, че лъчите от, които изгаряме са UVB. Те са по-активни през лятото, обаче те не увреждат кожата. А лъчите, които състаряват кожата и ни “даряват” с пигментации са UVA, те са активни ЦЕЛОГОДИШНО!!!! Затова дали е лято или зима, киселините могат да се използват еднакво и трябва дамвнимавате с употребата.

Нанасяйки който и да е компонент, склонен да повишава чувствителността на кожата към слънцето, трябва да имате в предвид, че дори да сте го нанесли еднократно и не е част от грижата и дори да е в минимална, ама най-минимална концентрация, кожата ви става фоточувствителна за минимум 2 седмици!!!

И ще завършим с банална, но много важна фраза: използвайте киселини, те са рай, те са щастие, те са разкош, обаче ги използвайте правилно и пазете кожата си!

FULLTIME SKINCARE BLOGGER

Аз съм Анастасия – собственик на Flawless Care, инфлуенсър и просто човек, който иска най-доброто за своята и вашата кожа!

Anastassia

Explore
Shopping Cart